Guvernul s-a angajat în faţa finanţatorilor internaţionali să vândă pachete majoritare la câteva companii din energie, să listeze la bursă unele pachete minoritare şi să numească management privat.
În cadrul acordului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială, Guvernul s-a angajat să adopte o serie de măsuri pentru reformarea sistemului energetic. Printre acestea se numără vânzarea de pachete majoritare la unele companii, listarea la bursă a unor pachete minoritare şi numirea de manageri privaţi la conducerea companiilor din domeniu. Guvernul a făcut însă paşi timizi în respectarea acestor angajamente. Dar să le luăm pe rând.
Măsurile au rămas pe hârtie
** Vânzarea unor pachete majoritare. Angajamentele faţă de FMI şi CE includ însă vânzarea pachetelor majoritare la câteva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara sau Electrica. În ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, Guvernul a şi avizat, în martie, începerea procedurii de privatizare, prin vânzarea unui pachet de 51% din acţiuni către un investitor selectat prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, precedată de negocieri, şi în urma unei majorări de capital. În cazul Complexului Energetic Oltenia, consorţiul format din Swiss Capital şi BRD a depus singura ofertă pentru intermedierea listării şi vânzării unui pachet reprezentând 12% din acţiuni. Privatizarea CE Oltenia prin listarea la Bursă implică majorarea capitalului social al companiei cu 15,29%, prin emisiune de acţiuni noi.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat la finele săptămânii trecute că Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei. „Vom vinde doar pachete minoritare, pentru că unele sunt societăţi de interes naţional pe care ţara asta trebuie să le păstreze, important este să le facem să fie eficiente, chiar cu un management de stat“, a declarat Niţă.
** Listarea unor pachete minoritare. De asemenea, Guvernul s-a angajat că va lista la bursă pachete minoritare de acţiuni de la Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%, cel târziu în octombrie), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).
Dintre acestea, doar listarea a 15% din titlurile Transgaz a avut loc. Statul a transferat întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, obţinând 72 de milioane de euro. „Preţul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe acţiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 de milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizări pe care le vom avea în acest mod“, a anunţat ministrul Niţă rezultatul ofertei. Oferta a fost suprasubscrisă pe toate cele trei tranşe, iar investitorii străini au cumpărat 70% din titlurile scoase la vânzare.
„Este pentru prima dată în ultimii ani când ne respectăm angajamentele internaţionale. În aprilie am promis că listăm Transgaz şi am listat. În mai am promis că vom lista Nuclearelectrica şi o vom lista“, a mai spus Niţă.
** Management privat. Altă obligaţie asumată în relaţia cu FMI vizează instalarea managementului privat la mai multe companii, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara, Transelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz şi Nuclearelectrica.
La Complexul Energetic Oltenia a fost numit manager privat Laurenţiu Ciurel, însă acesta a ocupat funcţia de director general şi anterior, când a fost numit politic, deşi a trecut printr-un proces de recrutare realizat de o companie privată. Multe dintre companiile din energie nu au încă un management privat, însă ministrul Niţă a spus recent că important este ca aceste societăţi să devină eficiente, chiar cu un management de stat.
Adina Vlad – adina.vlad@adevarul.ro